Notika trešā transnacionālā tikšanās projekta “NO LEFTOVER Nordic/Baltic Culinary Arts” ietvaros
2023. gada 1. – 2. decembrī Sandgerdī, Islandē, notika projekta “NO LEFTOVER Nordic/Baltic Culinary Arts: Digital Course with Training Materials and Tools for Adult Educators” (projekta Nr. NPAD-2022/10049) trešā Transnacionālā sanāksme, kā arī Digitālā kursa praktiskais seminārs.
Pasākums pulcēja visus piecus partnerus:
- Projekta koordinatoru HOTEL SCHOOL Viesnīcu biznesa koledžu (Latvija), ko pārstāvēja Attīstības direktore, padomes priekšsēdētāja Olgas Zverevas;
- Uzņemošo partneri STEP BY STEP COUNCULTING (Islande), ko pārstāvēja priekšsēdētāja Hansina Bjarnfridura Einarsdotira un menedžeris Jón Rafn Hognason;
- Partneri Com&Train (Dānija), ko pārstāvēja Anna Högnadóttir;
- Partneri Vilniaus kolegija Biznesa fakultāte (Lietuva), ko pārstāvēja Apmācību un sadarbības vadītāja Laima Paraukiene un Tūrisma katedras lektore Jolita Variakojiene;
- Partneri MITRA (Igaunija), ko pārstāvēja priekšsēdētāja Ruta Pels un Pavel Smulski.
Tikšanās laikā puses izstrādāja detaļas un saturu projekta rezultātiem, praktiskajiem semināriem un izplatīšanas aktivitātēm. Partneri apmeklēja arī “Skolamatur”, kas ir viens no Islandes lielākajiem skolu ēdināšanas uzņēmumiem. Viņu ļoti veiksmīgais ēdināšanas bizness ir balstīts uz tradicionālo Islandes virtuvi, kas tiek mūsdienīgi, veselīgi un interesanti pasniegta skolas vecuma bērniem. Vizītes laikā partneri tikās ar uzņēmuma dibinātāju un īpašnieku Axel Jónsson un rīkotājdirektoru Jón Axelsson; protams, tika ievēroti visi piesardzības pasākumi un oficiālās procedūras, lai garantētu drošību vulkāna izvirduma laikā Reikjanespenisalā. Perfekta partneru laika pārvaldība ļāva strādāt saskaņā ar plānoto grafiku.
Vēlāk partneriem bija iespēja piedalīties praktiskajā seminārā par seno islandiešu virtuvi, mācoties un degustējot, filmējot un pārrunājot tradicionālos ēdienus. Piemēram, partneriem bija iespēja nogaršot:
- Skata, pusgadu smiltīs raudzēta un pēc tam vārīta dzeloņraja, pasniegta ar ceptu cūkgaļas speķi un vārītiem kartupeļiem;
- Harðfiskur (kaltētas zivis);
- Saltfiskur (zivis salījumā);
- Mājas rupjmaize;
- Pastēte;
- Sena tradicionālā melnā rudzu zupa ar krējumu.
Semināru vadīja Sævar Siggeirssson un Sigriður Arna savā privātmājā, pasniedzot pusdienas savā viesistabā, tādējādi ļaujot dalībniekiem izrpast Islandes uzņemšanas, viesmīlības un kulinārijas tradīciju aspektus.
Mēs pateicamies uzņemošajai organizācijai STEP BY STEP COUNCULTING (Islande) un “Skolamatur” par organizētajiem apmeklējumiem un semināriem! Gaidīsim jūs nākamajos pasākumos!
Kopumā šī bija unikāla pieredze pedagogiem un tiem, kas nodarbojas ar kulinārijas mākslu un ir sajūsmā par Islandes laikapstākļiem un ainavu, kur islandieši dzīvo simtiem gadu!